Det stora däck & fälg quizet

Hur mycket kan du egentligen om däck och fälgar? Är du en bilentusiast har du kommit rätt! Testa dina kunskaper i Däcklines egna däck och fälgquiz! 

Däck & fälg sedan 1996

DÄCKLINES DÄCK OCH FÄLG QUIZ 

Fyll i din e-post och få dina svar på mejl

 

LÄGG QUIZET HÄR 

Rolig fakta

Den första bilen som använde luftfyllda däck var en ångdriven bil som uppfanns av Robert William Thomson år 1845. Däcken var dock inte praktiska för användning på bilar vid den tiden.  John Boyd Dunlop uppfann år 1888 mer optimala däck för att förbättra sin sons cykelkomfort. Det var gjort av luftfyllda gummidunkar.

 

Däck är en av de mest återvinningsbara produkterna i världen. De kan återanvändas för att tillverka nya däck, asfalt, sportplaner och till och med lekplatser. En del gamla däck används för att skapa konstverk och till och med möbler. Det är ett kreativt sätt att återanvända material som annars skulle slängas bort.

 

Bridgestone Corporation är världens största däckproducent baserat på omsättning och är känt för att tillverka däck för olika fordonstyper, inklusive bilar, lastbilar, och motorcyklar. Andra stora däcktillverkare är Continental, Pirelli, Michelin och Goodyear. 

De första däcken var gjorda av trä och användes på hästdragna vagnar under antikens tid. Dessa tidiga ”däck” hade ingen luftfyllning och var bara en fast ring av trä.